Perjantaina olimme roomalaiskirjeen 13-14 lukujen äärellä.

Opettajamme heitti meille lauseen, kysymyksen kera: Rakasta ja tee mitä tahdot - Onko se mielestänne oikein ?

Ensin yksi vastasi, ettei se voi olla noin. Ja sitten opettajamme kysyi samaa minulta. Vastasin: Minusta se taas on oikein ja perusteluina - jos rakastaa, silloin pyrkii tekemään oikein. Mielipiteet jakautuivat puolesta ja vastaan.

Ja opettajamme vastaus tähän: Voi olla aivan oikein tai aivan väärin, riippuen kohteesta. Uudelle ihmiselle lause on hyvä, kun taas vanhalle aatamille/eevalle huono.

RAKKAUDEN KAKSOISKÄSKY:

 "Rakasta Herraa, sinun Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, kaikesta sielustasi ja kaikella ymmärrykselläsi.  Tämä on suurin ja ensimmäinen käsky. Toinen tämän kaltainen on; Rakasta lähimmäistäsi niin kuin itseäsi.  Näihin kahteen käskyyn sisältyy koko laki ja profeetat.» Matt. 22:37-40

"Rakkauden kaksoiskäsky kiteyttää lain sisällön. Se, joka rakastaa Jumalaa yli kaiken ja lähimmäistä niin kuin itseään, täyttää lain vaatimuksen. Jumalan rakkaus synnyttää meissä rakkautta. Rakkaus toteuttaa Jumalan koko lain".

Kristityn Vapaus = Täysin vapaa ja täysin sidottu. Jumalassa meillä on täysi vapaus ja toinen puoli Kristuksen rakkaus vaatii meitä, Jeesuksen esimerkki; olla kaikkien palvelija.

Teimme vielä kaavion tunnilla:

                        KAKSI                          KORIA

  - Raamatun sana                                            - Ei Raamatun sanaa

 - Sitoo kaikkia kristittyjä kaikkina aikoina.           - Kristitty toimii omantunnon

                                                                            mukaan (koskien: harrastuksia,

                                                                            kulttuuria, musiikkimakua,

                                                                            sosiaalisuutta, pukeutumista

                                                                            ym.)

                                                                           - Ottaa lähimmäisen huomioon

 

Eli on selkeästi asioita, joissa Raamattu ohjeistaa meitä. Ja sitten on niitä asioita, joissa meillä on päätäntävalta; puolisonvalinta, uravalinta ja myös juonko kahvia vai teetä ym. Erityisen tärkeää tämä olisi muistaa seurakunnan keskellä. Papit / pastorit /paimenet, muut työntekijät ja vastuunkantajat, eivät voi / saa sanella näissä asioissa. Kun näin tapahtuu, silloin ihmiset hallitsevat toisia - manipuloivat (ohjailua ja harhaan johtamista).Tähän liittyen hän kertoi miten rippikoululeirille tullut erään lapsen isä, sanoi nähdessään mopopojat oman musiikkinsa äärellä: Milloinka teillä tulee opetusta tuohon liittyen? Ja tähän  opettajamme vastasi: Ei milloinkaan.

Hän kertoi myös esimerkin, liittyen hänen omiin poikiinsa ja heidän musiikkimakuunsa; koska pojat tietävät, että heidän mummunsa pitää heidän musiikkia syntinä, eivät he edes kutsu häntä heidän konserttiin. Ja taas koska hänen äitinsä kokee, ettei pidä heidän musiikista, hän ei edes ajattele menevänsä sinne. (voi olla ihan keksitty esimerkki ja näin se jäi minun mieleeni).

Ajattelen, ettei edes kysyttäessä lähtisi opastamaan aviopuolison /ammatinvalinnan tai paljon pienempienkään asioiden suhteen. Sillä jos hänen neuvostaan asiat menevätkin pieleen, ei neuvojasta ole kantamaan niitä seurauksia mitkä väärävalinta tuo tullessaan.

Usein kuitenkin ystävän antamat neuvot ovatkin juuri sellaisia, että vastuu jää sille, jonka päätös kuuluu tehdä - asianomaiselle. Ja niin myös tulisi olla seurakunnassa tai nimenomaan seurakunnassa.

Ja jälleen joudun toteamaan, että tämä on yksi näkökulma. Tarkoitan, että jos mukaan ottaa Jumalan johdatuksen - profetiat tästä tulisi taas paljon laajempi. Tähän liittyen joitakin Raamatunkohtia:

"Johdatuksesta suurin osa tapahtuu melko luonnollisella ja arkisella tasolla."

 Itkien he tulevat, ja minä johdatan heitä, kun he kulkevat rukoillen...Jer 31:9 

Vaan etsikää ensin Jumalan valtakuntaa ja hänen vanhurskauttansa, niin myös kaikki tämä teille annetaan. Matt 6:33  Ilman taitoa ei ole intokaan hyväksi, ja kiirehtivän jalka astuu harhaan. San 19:2

 Henkeä älkää sammuttako, profetoimista älkää halveksuko,  mutta koetelkaa kaikki, pitäkää se, mikä hyvää on. 1 Tess 5:19-21.

 Mutta profetoiva puhuu ihmisille rakennukseksi ja kehoitukseksi ja lohdutukseksi.1 Kor 14:3: " mutta väärät profetiat ylittävät tämän rajan"... muut arvostelkoot.  1 Kor 14:29

Tässäpä tämä ´sunnuntain pähkinä.´